traningslagret

Suredegspizza

Kategori: Allmänt

Snabbinlägg efter fråga från en polare.

Det recept som Underbara Frugan använder och alla bara älskar:
En jättestor pizza eller två små
Vi brukar få ut ungefär en och en halv plåt
 

Det är ingen Fast Food:
Morgonen
50 g vete- eller rågsurdeg (vi kör på rågsurdeg)
10 g Olivolja
130 g (1½dl) vatten
5 g jäst
50 g durum- eller dinkelmjöl
1 tsk salt
Blanda surdegsgunden, olivolja och vatten. Lös upp jästen i blandningen och tillsättsedan resten av ingredienserna. Blanda med en träslev i en bunken någon minut och ta sedan upp degen och knåda den för hand några minuter. Lägg tillbaka i bunken, täck med plast och ställ i kylskåpet. Låt jäsa i 4-6 timmar
 
Eftermiddagen/kvällen
Vi brukar ha skinka och salamikorv som pålägg men det viktigaste är nog ändå:
Krossade tomater och Mozzarella ost
Sätt ugnen på 275 grader C i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Tag fram degen ur kylen, knåda ihop den lätt och dela den eventuell i två bitar. Platta sedan ut den flera gånger du kavlar ut den i önskad storlek. Vänd den flera gånger under utkavlingen (se till att det alltid finns mjöl över och under degen, så fastnar den inte så lätt).
Lyft över den på ett bakplåtspapper och tryck till med fingrarna cirka en cm innanför kanten.
Lägg på fyllningen. Dra över bakplåtspappret med pizzan på en skärbräda och låt den sedan glida över på den heta plåten eller bakstenen. Baka 15-20 minuter, eller tills den fått fin färg

Lycka till!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: