traningslagret

Matsund

Kategori: Allmänt

Äta rätt, äta i rättan tid, äta rätt länge?
 
En smooties är aldrig fel
 
 
Jag får en massa frågor och påstående av min fjortonåriga tränande son, Handbollskillen.
Det går en massa sanningar bland hans kompisar.
En del går med säkerhet att avfärda andra kräver ordentliga motargument.
 
Socker är farligt, visst är alla överens om att vit socker är roten till mycket ont.
Vit raffinerat socker är högintensivt på energi, kcal (vi räknar egentligen i och för sig i joule när det kommer till energi mat..)
Det finns en gång när det är motiverat med snabbt socker, precis när du har tränat hårt, att få kroppen att gå irfån den nerbrytande fasen som träning är, till den uppbyggande fasen som kräver vila och energi.
 
Annars är vitt socker dåligt när det kommer till att mätta oss, vårt blodsocker/ insulin åker berg och dalbana.
Undvik! Till det kan läggas att socker ökar risken för inflammationer i kroppen, undvik chips,läsk o godis.
Men det finns också socker i färdiglagad mat, smakasatta produkter som yoghurt, risifrutti för att inte tala om brödet som vi gör våra mackor på. Matbröd har gått från just matbröd till kamouflerat wienebröd. Sirap och socker i massor. Kolla nästa gång du handlar.
För att må bättre så ät mer grönsaker och frukt, mer nötter som till exempel valnötter, cashewnötter, mandel med flera.
Till och med jordnöttssmör är bra, de sorter som inneåller mer än 99%  jordnötter.
En bra mellis när man är hungrig, en riskaka med jordnöttssmör, banan och en litet sprut honung.
 
 
Frysta bär kan man alltid ha hemma
 
 
Fett, att fett skulle vara dåligt är något som lever kvar sedan fyrtio och femtiotalet.
Något som våra föräldrar blev skrämda med och har fört vidare.
Fett är en viktig energikälla och tillför också kroppen viktiga vitaminer, som A, D, E och K. Fett är det näringsämne som innehåller mest kalorier per gram, och är därför något många undviker när de vill gå ner i vikt. Nya studier har kunnat visa motsatt förhållande: att vi behöver fett för att fungera samt att hålla vikten.
 
En banan, en skvätt honung och kanske lite färsk ingefära
 
MEN inte vilka soters fett som helst:
Mättat fetter:
Ju hårdare ett fett är i kylen desto mer mättat fett innehåller det. Vanliga exempel är feta mejeriprodukter, som smör och fet yoghurt, samt feta kött- och charkprodukter.
Idag finns det undersökningar som hävdar att mättat fett gör oss friskare – och smalare. Ska intas i lagom mängd. Vi behöver inte äta så mycket rött kött och mejeriprodukter som vi gör idag.

 
Yoghurt eller kokosmjölk är upp till dig
 
Omättat fetter
Det omättade fettet anses i allmänhet vara ett sundare alternativ till de mättade fettkällorna. Omättat fett finns primärt i oljor som olivolja, fet fisk och feta vegetabiliska källor.
 
Enkelomättade fettkällor minskar halten av det skadliga kolesterolet, något som på sikt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Exempel på kosthållning där omättat fett utgör den största fettkällan är medelhavsdieten, som också kopplats till ett långt och friskt liv.
 
Fleromättat fetter
Omega 3 och omega 6 är namnen på två viktiga fettsyror inom familjen fleromättade fetter. Omega 3 finns i fet fisk, som lax och strömming, men också i skaldjur och i vissa alger. Omega 6 finns i våra vanligaste vegetabiliska oljor, som raps-, solros- och majsolja. Undvik omega 6, det finns forskning som pekar på att det är skadligt
 
Hälsofördelar: Omega 3 minskar blodets levringsförmåga och kan på så sätt skydda kroppen mot blodproppar. Det finns ett flertal studier som styrker sambandet mellan god hjärthälsa och ett högt intag av samma fettsyra. Omega 3 och 6 finns ofta i samma livsmedel och samverkar för att cellernas tillväxt ska fungera optimalt, reglerar blodtrycket och stärker immunförsvaret.

Studier har också visat att vegetabiliska oljor är rika på vitamin E och andra antioxidanter som bland annat motverkar cancer i mage- och tarm.
 
 
Det finns en rad olika dieter; 5.2, LCHF, tallriksmodellen med flera och så vidare.
Jag tycker att tallriksmodellen funkar utmärkt för mig.
En halva grönsaker, som sallad, gurka, morötter tomater samt att jag gillar rå röd- och gullök. 
Ingefära spicar upp salladen lite med, likaså lite chili. Samt en skvätt olivolja och vinäger.
En fjärdel proteiner som rött kött, fisk, fågel eller bönor med mera.
Och slutligen en fjärdel sakta kolhydrater som potatis, basmatris, fullkornspasta.
 
Enkelt kan man väl sätta det ihop det till en lista med sex punkter för att leva gott och nyttig för att hålla sig frisk och sund:
-Välj ekologiska och färska råvaror med som är så lite processerade så möjligt.
-Ät mycket frukt och grönsaker, minst ½kg om dagen, en banan är typ 300-400g!
-Undvik socker, transfetter och processad mat.
-Undvik snabba kolhydrater, vita saker; socker, vit mjöl, vit bröd med mera.
-Undvik att äta för mycket mejeriprodukter.
 
Men UNNA dig ibland! Är det fest så ta lagom! Bli inte en tråkmåns, men frossa inte! Svensk lagomhet är att föredra.
 
Kunde inte låta bli
 
 
"Moraliskt mod är en sällsyntare företeelse än tapperhet i strid och hög intelligens."-Robert F. Kennedy
 
Blir vilodag idag, ett underbart väder! Har tänkt att jäsa runt i trädgården.
Se om det så blir.
 
Ha en skön dag! Imorgon blir det löpning!
 
 
 
Matbloggstoppen

Kommentarer


Kommentera inlägget här: