traningslagret

Kroppens olika bränslesystem

Kategori: Allmänt

Jag får en massa frågor av Handbollskillen och jag kan ville påpeka att det inte är lätt att förklara saker och hålla isär alla olika begrepp. Så här kommer en förklaring på kroppens energisystem 
 
Men det finns tre olika energi metabolismer, de som ger kroppens muskler energi för att arbeta:
1) ATP/PC (Adenotriphosphate/Creatine phosphate), det korta systemet, håller ungefär i tio sekunder. Detta är det primära systemet bakom mycket korta, kraftfulla rörelser som en golfsving, en 100 meter sprint eller ett styrkelyft.
Detta system används endast för mycket korta tidsintervaller upp till 10 sekunder. ATP-CP-systemet varken använder syre eller producerar mjölksyra om syre är otillgänglig och därför sägs vara alactic anaerob.
 
Crossfit eller Mayhemtjejer? Högintensitet
 
2) anaerobic system (mjölksyrestadiet, intermediate system)  som byter in efter cirka fem sekunder och till cirka tre minuter. Efter  cirka två och en halv minut så byts det aerobiska systemet
Detta system kallas anaerob glykolys. "Glycolysis" avser nerbrytningen av socker direkt i muskeln.
Nedbrytningen av socker ger den nödvändiga energin från vilken ATP tillverkas. När sockret metaboliseras anaerobt, är det endast delvis bryts ned och en av biprodukterna är mjölksyra.
 
 
Skönt väder att springa i, trist att det blåste så
 
 
 
3) aerobic (syrestadiet, long term) system.
Alltså sker det en viss överlappning, värst är det väl vid cirka två och en halv minut. Då det aerobiska inte riktigt har kommit igång ordentligt och det anaerobiska systemet nästan helt lagt av; alltså mjölksyra och ingen energi.
Aeroba och anaeroba system fungerar vanligtvis samtidigt. När man beskriver aktiviteter är det inte vilken energisystem arbetar utan vilket som dominerar.
 
 
Sundet var inte så lugnt som det såg ut
 
Hoppas att ni blev lite klokare.
 
Underbara Frugan och jag stack ner till Fria bad för att springa en runda.
Efter det så basta och badade i det sjugradiga vattnet, det blåste rätt ordentligt så tyvärr blev det många tångbad.
Men det var gooooott!
 
 
Svettig och gott
 
 
 
"He who laughs most, learns best." -John Cleese
 
 
Ha en skön kväll! Tänk på att det är fullmåne i natt!
 
 
 
 
 
Matbloggstoppen

Kommentarer


Kommentera inlägget här: