traningslagret

Metabolic typing

Kategori: Allmänt

Efter en lång korrespondens: 
 
Metabolic typing, kort och gott så kan man testa fram vilken grupp man tillhör och då kan man få veta vilken mat som är i linje med sin metaboliska typ.
Det hela är uppbyggt på att det finns två huvudsakliga sätt för cellerna att utvinna energi ur den näring vi får i oss, hos människan är nästan alltid en mer dominant än den andra, därav en metabolisk grundtyp.
Men visst det blir krångligare än så då det ena systemet styrs av det autonominervsystemet och det kan vara dominant i det parasympatiska eller sympatiska i sin tur, så i stort set fyra olika typer med en mix av varje... Forskare har testat fram via blodtester vad födan gör med respektive metabolisk typ och har därav fått veta vilken mat som håller dig inom din optimala nivå, och speciellt då pH-nivå. Detta är mycket intressesant då till exempel benskörhet ska normalt behandlas med kalcium men det fungerar bara på en metabolisk typ medan den andra förvärras. Detta innebär att inte går att linjärt följa vanliga rekommendationer för vad som är bra att ta vid olika sjukdomar, utan allt måste ta hänsyn till vilken grupp man tillhör.
 
 


LCHF sättet att äta fungerar utmärkt för det mesta för oss nordbor, som under långa tider och under hela året har haft tillgång till detta, men för till exempel aboriginer i Australien, de som inte bodde vid kusten var tillgången på djur ytterst begränsad.
Det som överlever i torra landskap växer det mesta under jorden, och är då för det mesta stärkelserik. Det är därför som de har ca 1,5 m längre tunntarm än de som bodde vid kusten. Vi är lika olika på insida som vi är på utsidan! Jag har läst om personer från Persien, Grekland, Sri Lanka etc. som inte alls kan äta de proportioner som en så kallad proteintyp kan göra.
De två energisätten är via Krebs cykel (citronsyracirkeln (bildar ATP)), som kräver tillgång till syre (därav oxidativ process vilket ger de två huvudtyper slow och fast oxidizer, fast (snabb) för att de kräver en högre andel fett/protein in i Krebscykel än slow, som kräver mer glucose in i cykeln för att den ska bli balanserad, annars blir energiproduktionen försämrad och alla biologiska funktioner blir drabbade, 80-90% av kroppens energi genereras via Krebscykel, resten via glycolys utan syre, fett och proteiner, dvs enbart glukosförbränning som ger laktat som restprodukt. I fallet med en autonomisk typ överskuggas hela denna process av det autonominervsystemet som i samarbete med det endokrina systemet (hormonsystemet) gör att dessa typer inte är lika beroende av Krebs cykel för sitt välbefinnande utan påverkas mer av det hormonella systemet som kan sympatetiskt hålla dig "flytande" vid tex en blodsockerbottennivå utan större negativ påverkan som då en fast oxidizer skulle ha upplevt.
 
 
 
 
 
 
Hos dessa autonomiska typer kör det autonomiska nervsyst. över det oxidativa.I dagsläget vet man inte riktigt hur detta fungerar men forskning pågår och du kan läsa mer om du letar efter namn som Francis M Pottenger, William Donald Kelley, Nicholas Gonzalez och Bill Wolcott.
 
 
 
"Att vara medveten om att man inte känner till fakta är ett stort steg till kunskap." -Benjamin Franklin
 
 
Ha en trevlig PÅSK!
 
 
 
Matbloggstoppen

Kommentarer


Kommentera inlägget här: