Chokladdessert
Kategori: Allmänt
Lättgjord och lyxig dessert, så god att Rockgrabbens polare nästan slickade glasyren från koppen...
Man ska gilla chokladigt!
Utmärkt att bjuda på eftersom den ska stå i kylskåpet ett par timmar.
Favorit i repris
Jamie Olivers Chokladkoppar:
Jag brukar göra sex portioner av dem, de är väldigt mäktiga!
3 dl kaffegrädde
200 g blockchoklad av hög kvalitet, typ 70% kakao
2 stora äggulor
2 stora äggvitor
1-2 msk fin konjak (funkar med bra whiskey eller Calvados med), går att skippa
20 g smör
Värm kaffegrädden i en tjockbottnad kastrull till den nästan kokar. Ta bort från värmen och låt den stå i cirka en minut innan du lägger i chokladen. Rör tills den har smält och att den är slät. När chokladen har smält vispar du i äggulorna och konjak till det är slätt. Låt svalna lite innan du rör i smöret och rör till det blir slätt. Hårdvispa äggvitorna och vänd ner dem i smeten. Häll över i koppar.
OM! du rör i smöret innan chokladen har svalnat tillräckligt kan smeten skära sig. Låt svalna och häll i lite kall mjölk så fixar det sig! (Har aldrig hänt mig!)
Jag kladdar
"En konstnär ska vara mogen för de bästa sällskap för att kunna undvika dem." -John Ruskin
Löööördaaag!